معایب استفاده از رژیم های با کربوهیدرات کم (Low- Carb)

ساخت وبلاگ

معایب استفاده از رژیم های با کربوهیدرات کم (Low- Carb)

یکی از روش های رایج  کاهش وزن سریع در چندین سال اخیر،  رژیم های با کربوهیدارت کمتر از حد استاندارد، مثل رژیم  Atkins،  است که گذشته از کاهش وزن سریع مزایای دیگری نیز دارد از جمله،  کاهش سطح کلسترول، کاهش فشار خون و کاهش تری گلیسرید خون. اگر چه رعایت چنین رژیمی مزایای کوتاه مدت اثبات شده ای به همراه دارد ولی معایب عمده و بزرگی نیز بدنبال اجرای چنین رژیمهایی در انتظار گیرنده رژیم غذایی است  که  نباید از چشم پنهان بماند. برخی از مشکلات رژیم های Low Carb عبارتند از:

بازگشت سریع وزن از دست رفته: در دو مطالعه ای که درژورنال پزشکی New England منتشر شده است به مدت یکسال دو گروه از افراد (یکی رژیم کم کربوهیدارت – پرچربی و دیگری رژیم پرکربوهیدرات – کم چربی) مورد مقایسه قرار گرفتند. با وجود آنکه در ماه ششم از این بررسی گروه اول کاهش وزن بهتری داشتند ولی نهایتا در پایان سال تفاوت مهمی در میزان کاهش وزن بین این دو گروه مشاهده نشد چرا که وزن افراد حاضر در گروه استفاده کننده از رژیم کم کربوهیدرات درطی شش ماه دوم به مقادیر اولیه بازگشت. جالبتر اینکه علاوه بر وزن، سطح کلسترول، تری گلیسرید و فشار خون نیز در این گروه بالا رفت.

کاهش عملکرد مغز: بنا بر اظهار نظر انستیتوی پزشکی آمریکا، مغز برای انجام حداقل فعالیت مطلوب خود نیاز به 130 گرم کربوهیدرات در روز دارد. اغلب رژیم های کم کربوهیدرات مقادیر کمتر از 130 گرم در روز کربوهیدرات فراهم  می کنند.

کاهش بافت عضلانی: هنگامیکه کمتر از 100 گرم کربوهیدرات در روز مصرف شود توجه بدن به گلیکوژن (قند ذخیره ای ) موجود در عضلات معطوف می شود که اساسا به معنی تجزیه عضلات جهت تولید انرژی است.  هنگامیکه که ذخایر گلیکوژن شروع به اتمام می کند بدن شروع به تجزیه چربی ها می کند که طی این فرآیند ترکیباتی به نام کتون تولید می شوند زمانی که بدن از عضلات برای ایجاد انرژی استفاده می کنند، متابولیسم کند می گردد. کند شدن متابولیسم می تواند زمینه ساز بازگشت وزن باشد.

محرومیت از برخی مواد مغذی: استفاده از یک رژیم کم کربوهیدرات تنها به معنی محرومیت از مصرف غذاهای دوست داشتی مثل نان، میوه جات و پاستا نیست، بلکه بخشی از غذاها را که تامین کننده مواد مغذی و مسئول ایجاد سلامت هستند از می دهیم. میوه جات و سبزیجات گروهی از غذاها هستند که از بیماریهای قلبی عروقی و برخی از انواع سرطان ها پیشگیری می کنند. با عدم مصرف کافی و مناسب سبزیجات و میوه جات، مقادیر کافی ویتامین C و آنتی اکسیدانت های ضد بیماری نیز تامین نخواهد شد.

در برخی از مطالعات مشخص شده است که مصرف غلات کامل مانع از ایجاد سندرم متابولیک، بیماری قلبی عروقی و سرطان می شود. غلات کامل غنی از لیگنان ها هستند که می توانند مانع از ابتلا به دیابت شوند. همچنین لوبیاها که غنی از پروتئین، کربوهیدراتهای پیچیده، ویتامین های گروه B وفیبرهای محلول هستند، نیز اثر محافظتی در برابر بیماری قلبی دارند.

بجای استفاده از رژیم های با کربوهیدرات کم، ایده بهتری وجود دارد و آن اینست که کربوهیدرات های تصفیه شده و منابع آن مثل کیک ها، شیرینی جات و آبنبات ها ار رژیم غذایی حذف شده و کربوهیدرات های خوب مثل غلات کامل، میوه جات و سبزیجات و حبوبات جایگزین آنها گردند.

وب سایت اداره تغذیه معاونت دانشجویی فرهنگی

 

منابع :

Barnet, R, Pelkmam, c.,& Webb, D.(2007).Magic food.

Pleasantville: Reader's Digest

Samaha, F.F; et al(2003). A low- carbohydrate as compared with a low- fat Diet in sever obesity. The New England journal of Medicine, 398, 2074-2081.

اداره تغذیه دانشگاه علوم پزشکی مشهد...
ما را در سایت اداره تغذیه دانشگاه علوم پزشکی مشهد دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : مدیریت دانشجویی ، معاونت دانشجویی فرهنگی nourishing بازدید : 953 تاريخ : سه شنبه 19 دی 1391 ساعت: 15:40