کاهش وزن منجر به افزایش سطح POPها در خون می شود

ساخت وبلاگ

کاهش وزن منجر به افزایش سطح POPها در خون می شود

وب سایت اداره تغذیه معاونت دانشجویی فرهنگی

 

احتمال افزایش سطح POP ها (آلاینده های ارگانیک پایدار یا Persistent Organic Pollutants) در خون افرادی که به مدت طولانی تحت رژیم های کاهش وزن قرارداشته اند،  وجود دارد. این آلاینده ها یکی از عوامل افزایش ابتلا به بیماری هایی نظیر آرتریت روماتوئید، فشار خون بالا و دیابت هستند.

آلاینده های ارگانیک پایدار ترکیباتی آلی هستند که در برابر تخریب در محیط مقاوم بوده و به راحتی تجزیه نمی شوند.  از اینرو پایدار بوده و سطح آنها در محیط بالا می رود. این آلاینده ها می تواند از طریق غذا و چرخه غذایی وارد بافت های انسان و حیوانات شده و در آن ها تجمع کنند.

POP ها اثرات مهمی بر سلامت انسان و محیط دارند، تعداد قابل توجهی از آلاینده های ارگانیک توسط حشره کش ها وارد زنجیره غذایی می شوند و برخی طی فرآینده های صنعتی مثل تولید حلال ها، پلی وینیل کلرید و فارماکوتیکال ها به محیط زندگی انسان رخنه می کنند.

برخی از POP ها از منابع طبیعی سرچشمه می گیرند ولی اغلب آن ها ساخته دست بشر طی فرآیندهای صنعتی هستند. تماس با POP ها می تواند سیستم اندوکروین، تولید مثل و ایمنی را دچار اختلال کند، همچنین در مشکلات رفتاریِ عصبی برخی از انواع سرطان ها نقش دارند. متخصصین معتقدند که تماس با POP ها می تواند از طریق غذا نیز صورت پذیرد.

دکتر دوک هی لی از دپارتمان پزشکی دانشگاه ملی Kyungpook  در کره جنوبی اینگونه توضیح می دهد که POP ها عموما در بافت  چربی ذخیره می شوند و هنگامیکه بافت چربی طی فرآیند کاهش وزن تجزیه شده و تخریب می گردد این ترکیبات به درون عروق خون آزاد  می شوند.  به محض اینکه این ترکیبات وارد خون شوند، می توانند به ارگان های حیاتی بدن مثل مغز یا قلب رسیده و آنها را تحت تاثیر قرار دهند.

دکتر لی و تیم تحقیقاتی وی اطلاعات مربوط به غلظت خونی هفت نوع ترکیب آلاینده ارگانیک 1099 آمریکایی را مورد بررسی قرار دادند.آنها دریافتند که بالاترین غلظت POP ها در افرادی وجود مشاهده می شود که طی ده سال گذشته وزن بیشتری کم کرده بودند. افرادی که طی این مدت وزنی ثابت داشته و یا وزن اضافه کرده بودند غلظت POP های خونشان کمتر بود.

دکتر لی می گوید مدارک متقاعد کننده ای وجود دارد که POP ها با مشکلات و بیماریهای نظیر هایپرتانسیون، دیابت نوع 2، بیماریهای عروق کرونری قلب، بیماری های مربوط به دندان ها و آرتریت روماتوئید در ارتباطند. این یافته ها می تواند توضیحی بر علت ابتلای برخی از افراد به دمانس (زوال عقل)، بیماری های قلبی و سایر بیماری ها پس از کاهش وزن باشد (البته این نکته به اثبات نرسیده است).

این تیم تحقیقاتی اعتقاد دارد که مطالعات بیشتری نیاز است تا بتوان دقیقا فواید کاهش وزن را با مضرات آن، نظیر افزایش سطح POP ها در خون، مقایسه نمود.

D.H Lee, D.R Jacobs, S.K Park, et al; Inverse Associations between long-term weight change and serum concentrations of persistent organic pollutants. Int J Obesity.2010. Sep, 188

 

اداره تغذیه دانشگاه علوم پزشکی مشهد...
ما را در سایت اداره تغذیه دانشگاه علوم پزشکی مشهد دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : مدیریت دانشجویی ، معاونت دانشجویی فرهنگی nourishing بازدید : 346 تاريخ : سه شنبه 19 دی 1391 ساعت: 15:33